Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

December 2022 Hoofdpijn en Leefstijl

Heb jij wel eens hoofdpijn? En wist je dat…
… Hoofdpijn 1 van de meest voorkomende gezondheidsklachten is?
… Maar liefst 1 op de 5 volwassenen minimaal 1 dag in de week last van hoofdpijn heeft?
… De meest voorkomende vormen van hoofdpijn spanningshoofdpijn en migraine is?
… Het regelmatig slikken van medicijnen tegen hoofdpijn, juist hoofdpijn kan verergeren?
… Leefstijl invloed kan hebben op de hoofdpijn?
… De orofaciaal fysiotherapeut gespecialiseerd is in hoofdpijn?


Wat kun je zelf doen qua leefstijl?

Een paar belangrijke tips:
  • Zorg voor een gezond slaapritme: Voldoende slaap is van belang omdat pijn een energievreter is. Wanneer je moe wordt, kun je ook minder goed omgaan met pijn. Houd zoveel mogelijk een vast slaappatroon aan. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. Zorg overdag voor voldoende licht. Vooral in de donkere maanden is dit erg belangrijk. Zorg er in de avond juist voor dat er niet te veel licht is. Slaap zo min mogelijk overdag. Zorg voor een goed matras en kussen, zodat hoofd, rug en nek goed ondersteund zijn.
  • Zorg voor voldoende ontspanning: Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen spanning en ontspanning. Zorg dat je momenten vol prikkels afwisselt met momenten met weinig prikkels. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje of lees een boek, of leg je telefoon gewoon even weg. Ook muziek zorgt voor ontspanning; het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Het verlicht stress en verbetert het humeur. Ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga kunnen ook goed helpen.
  • Eet gezond: Voeding heeft invloed op je algehele gezondheid. Als je vaak pijn hebt kan je weerstand verminderen. Eet zo gezond mogelijk om je weerstand op peil te houden. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt, zal je algehele gezondheid sterker zijn en kun je de aanvallen beter opvangen. Wanneer je de basisregels van het Voedingscentrum aanhoudt, ben je al een eind op de goede weg. Eet elke dag producten uit de Schijf van Vijf, zorg voor een gezond gewicht, eet voldoende groente en fruit. Sla geen maaltijden over.
  • Beweeg voldoende: Bewegen is nodig om gezond te blijven. Het helpt je te ontspannen en houdt je lichaam fit. Ook verbetert het je concentratievermogen en je stemming. Mensen met ernstige hoofdpijn zijn vaak bang dat sporten of bewegen hun klachten verergert. Dat is niet het geval. Door regelmatig rekoefeningen te doen en te bewegen raakt het lichaam gewend aan inspanning en zullen pijnklachten en andere ongemakken na een tijdje minder worden. Bouw je training wel geleidelijk op en zorg ervoor dat je de intensiteit van je oefeningen langzaamaan verhoogt. Je zult merken dat het minder zwaar is dan je nu wellicht denkt.
  • Wees matig met alcohol: Veel mensen die last hebben van migraine geven aan dat (rode) wijn een uitlokkende factor is. En bij mensen die lijden aan clusterhoofdpijn is bewezen dat het drinken van alcohol in een clusterperiode een aanval kan uitlokken. Alcohol heeft sowieso een nadelig effect op je gezondheid. Drink het dus niet of met mate.
  • Stop met roken (en ook met meeroken): Voor mensen met clusterhoofdpijn is roken een risicofactor. Mensen met migraine zijn gevoelig voor geur en een slecht luchtklimaat. Stoppen met roken geneest je niet van je hoofdpijn, maar verbetert sowieso je algemene conditie.
  • Beter omgaan met de pijn: Het is belangrijk dat je tijdens de aanvallen zo goed mogelijk met de pijn leert omgaan. Ademhalingsoefeningen helpen om de pijn beter onder controle te houden. De pijn gaat er niet van weg, maar de concentratie op iets anders kan wel helpen de aanval rustiger te doorstaan. Zorg ook voor voldoende rust. Geef je lichaam de tijd om na iedere aanval te herstellen. Met name bij clusterhoofdpijn is het belangrijk dat je de aanval zo goed mogelijk leert opvangen

Bij Fysio Dokkum Damwoude zijn Hester van der Zee en Greetje Risselada MSc manueel en orofaciaal therapeuten en gespecialiseerd in hoofdpijn. 
Check ook hoofdpijn 

 

9 december 2022