Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Juni - Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten

Nieuwsbrief Juni -
Zwangerschapsgerelateerde Bekkenklachten


Rondom de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met klachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn, ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting, vaak moeten plassen, obstipatie, verzakkingsklachten en klachten bij vrijen. Deze klachten kunnen je erg beperken in je dagelijkse leven.

Bekkenklachten kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat je houding en manier van bewegen verandert. Dit komt door de groei van je baby en omdat je buik- en bekkenbodemspieren en de banden rond je bekkengewrichten weker worden. Hierdoor wordt het moeilijker je buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van je bekken toe. Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar kunnen ook bekkenklachten veroorzaken.
Een goed gebruik en een goede conditie van je bekkenbodem-, buik- en rugspieren tijdens en na je zwangerschap helpen je klachten te voorkomen en weer snel fit te worden.
 

Zwangerschapsgerelateerde lage rug en bekkenpijn:

Deze klachten komen veel voor tijdens de zwangerschap (45% tot 67% van de vrouwen krijgt hiermee te maken). Een veel voorkomend probleem dat meestal weer verdwijnt na de bevalling.
De klachten kunnen ontstaan door b.v.:
  • Een overbelasting van het gewrichtskapsel en de banden in het bekken
  • Verandering van hormonen
  • Verminderde functie van de spieren rondom het bekken
Klachten die vaak voorkomen: 
Moeite tijdens langdurig staan, zitten en lopen. Moeite met traplopen, omdraaien in bed.

Het lichaam heeft een aantal manieren om het bekken (tijdelijk) meer steun te bieden.
  • Aanspannen van de bekkenbodem
  • De ademhaling (de adem inhouden bij activiteiten)
Het kan er echter wel voor zorgen dat de bekkenbodem constant aangespannen blijft en dat daarmee de oorspronkelijke functie verminderd. Dit kan leiden tot urineverlies, vaak moeten plassen voor kleine beetjes, problemen met de ontlasting, blaasontstekingen etc.
Door de adem steeds vast te zetten bij activiteiten neemt de buikdruk toe, wat niet goed is voor de buikorganen. Hierdoor neemt de kracht die nodig is om activiteiten te doen aanzienlijk af. Er wordt zo veel energie gebruikt met minder resultaat.
 

Wat kunnen wij voor je betekenen:

Wij kunnen je tijdens en na de zwangerschap helpen klachten te verminderen en te voorkomen en adviezen geven t.a.v. houding. We leren je wat je zelf kunt doen om beter te bewegen en je leert oefeningen die het gemakkelijker maken in het dagelijks leven. Dit doen wij volgende de methode van Cecile Röst, welke al 20 jaar effectief is voor het behandelen van bekkenproblematiek met snelle en blijvende resultaten. (www.rosttherapy.com)

Bij Fysio Dokkum Damwoude zijn Agnes Heidstra en Riemkje Keizer gespecialiseerd in de Methode Cecile Röst

 

6 juni 2021