Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

September 2022: stuitpijn

Stuitklachten (coccygodynie)


Ervaar je wel eens stuitpijn? Het kan veel hinder geven in het dagelijks leven. De pijnklachten aan de stuit bevinden zich vaak in en rondom het stuitje, maar kan ook uitstralen naar de onderrug en de zitbeenderen. De pijn wordt vooral aangegeven bij het zitten, maar kan ook vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en is schuin of op een kussen de enige prettige manier om te zitten.
Herken je dit? Er is behandeling mogelijk om de stuit te corrigeren. 
 

De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen ( bv val van de trap, of op het ijs) of hebben een moeizame bevalling of juist zeer snelle bevalling gehad. Dit kan een scheefstand van het stuitje veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen zelfs darm- en blaasproblemen ontstaan.

 

Door de technieken van Cecile Röst en Meine Veldman toe te passen is het mogelijk om het stuitje de eigen natuurlijke positie terug te geven. De techniek is zeer effectief, waardoor al na de eerste behandeling de pijn afzakt en mensen beter kunnen zitten. In combinatie met de juiste houding en specifieke oefeningen kunnen de klachten zelfs helemaal verdwijnen. Bij deze techniek is het mogelijk de stuit van buitenaf te corrigeren en is er geen inwendige behandeling nodig.

Bij Fysio Dokkum-Damwoude voeren Riemkje Keizer en Agnes Heidstra deze behandeling uit, zij zijn gespecialiseerd in bekken en stuitklachten.

3 september 2022