Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

COPD training


Wat is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease)? 

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker, u heeft minder energie en het doen van activiteiten zoals wandelen/ het doen van huishoudelijke taken wordt lastiger. 
COPD is een verzamelnaam voor: 
  1. Chronische bronchitis. Hierbij zijn de vertakkingen van uw luchtpijp, genaamd bronchiën, ontstoken. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan in de longen. Dit maakt het ademhalen lastiger. 
  2. Longemfyseem. Bij (long)emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat de afvalstoffen weer uitgeademd kunnen worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan er benauwdheid ontstaan. 

Andere (veel)voorkomende longaandoeningen zijn: acute bronchitis, astma, klaplong, longembolie, CF, longkanker, longfibrosis. Al deze aandoeningen zijn, in overleg met de longarts, en/ of huisarts, mogelijk te behandelen met goede medicatie, controles en fysiotherapie. 

 

Behandeling:

Er wordt gestart met een intake, onderzoek en mogelijke testen als een 6-minuten-wandeltest/ fiets-test. Vervolgens wordt er in overleg een behandelplan gemaakt. Ook eventuele gegevens (longfunctietest, CT scan) van de longarts worden meegenomen in het bepalen van het behandelplan. Overleg met de specialisten is altijd gewenst en mogelijk. 
De behandeling kan bestaan uit het verkrijgen van inzicht in uw ziekte, het aanleren van ademtechnieken, conditie- en spierkracht training en tips over hoe om te gaan met de verminderde energie in het dagelijks leven. 

 

Vergoeding 

COPD wordt ingedeeld in 4 categorieën, groep A t/m D. Afhankelijk van deze categorieën wordt de fysiotherapievergoeding bepaald door de zorgverzekeraar. Wilt u weten wat uw vergoeding is, bel dan met uw zorgverzekeraar en verkrijg informatie voor uw persoonlijke situatie. Bij verdere vragen kan u bij ons terecht of kijk op https://www.longfonds.nl/zeker-van-uw-fysiotherapie

Wilt u meer weten: www.longfonds.nl 

 

Aanbieders

Afien Wijbenga-Gros§

Afien Wijbenga-Gros§

Fysiotherapeut (praktijkeigenaar)

 

  • Dryneedling
  • Specialist in COPD training, Post-Covid, looppatronen en houdingstherapie
  • Netwerk: Chronisch Zorgnet, NLF netwerk longfysiotherapie Fryslan, MSZorg Nederland
BIG-nummer: 89909218404
 

agros@fysiodokkum-damwoude.nl