Schroth therapie bij Scoliose
Schroth therapie bij Scoliose
Wat is een scoliose?
Een scoliose is een drie-dimensionale vervorming van de wervelkolom en romp welke voorkomt bij kinderen en volwassenen. Onder invloed van meerdere factoren (als hormonale veranderingen of erfelijkheid) kan deze verergeren bij snelle perioden van groei of op latere leeftijd (1).Er wordt van een scoliose gesproken wanneer er een kromming of bocht van meer dan 10 graden is. Een lichte scoliose heeft een bocht tussen de 10 en 20 graden. Een gemiddelde scoliose heeft een bocht van 25-45 graden en bij een ernstige scoliose is de bocht meer dan 50 graden (1).
De bocht wordt gemeten door middel van de Cobbse hoek. Deze wordt gemeten door de meest scheve wervel aan het begin en het einde van een bocht.
Er is sprake van een idiopatische scoliose(2) wanneer er geen onderliggende oorzaak voor de scoliose wordt gevonden. De idopatische scoliose kan zich op elk moment voordoen maar komt het meeste voor tijdens de groeispurten. Deze zijn tussen de 6 en 24 maanden, 5-8 jaar en
de 11 -14 jaar.
Op latere leeftijd kan ook een scoliose ontstaan. Dit noemen we de degeneratieve scoliose (3), welke vaak gepaard gaat met lage rugklachten, (LL) Laterolisthesis, segmentale instabiliteit, osteopenie of osteoporose.Ook kan een bestaande scoliose, die jaren stabiel gebleven is, verergeren. Vaak zien we dat, bij met name vrouwen, na de menopauze.
Wat zijn scoliose symptomen?
- Schouderscheefstand.
- Bekkenscheefstand.
- Gibussvorming van de ribben.
- Verhoogde spierspanning.
- Nek en hoofdpijn.
- Pijn.
- Pijn rond bekken en bovenbenen.
- Uitstralende pijn in benen.
Hoe is Schroth therapie ontstaan?
Katharina Schroth (1894-1985) was zelf een scoliosepatiënt. Zij observeerde haar lichaam en keek hoe dit bewoog en zo ontstond uiteindelijk haar eigen oefenmethode(4). Haar behandelkliniek in Bad Sobernheim bestaat nog steeds. Ook kunnen mensen uit Nederland op verwijzing naar Duitsland om daar in de kliniek te werken aan hun scoliose middels deze intensieve Schroth therapie.Wat houdt Schroth therapie in?
Schroth therapie is een driedimensionale scoliose specifieke oefentherapie in combinatie met ademhalingsoefeningen. Dit wordt per scoliose bekeken en is dus specifiek per persoon. De oefeningen worden asymmetrisch uitgevoerd en is dus niet voor beide zijden van het lichaam gelijk.De doelen van Schroth therapie zijn: (2)
- verminderen van progressie van de scoliose,
- voorkomen van een operatie;
- verbeteren van de rompmobiliteit en de respiritoire functie
- verbeteren van de romp symmetrie (is nu dus asymmetrisch)
- verbeteren van het posturale bewustzijn en posturale veranderingen
- huis oefentherapie
- steun voor de brace behandeling
Samenvattend bestaat Schroth therapie dus uit:
- alleen ademtherapie of in combinatie met Schroth oefeningen;
- specifieke mobilisaties, rekken en indien nodig massage
- scoliose specifieke oefeningen die in de praktijk worden aangeleerd en die als huis oefenschema dagelijks gedaan moeten worden (minimaal 4-5 dagen per week voor ten minste 30 minuten aaneengesloten) (3)
Voor meer informatie kunt je deze link checken of bellen met onze Schroth specialist.
Bij Fysio Dokkum-Damwoude is Gerbranda de Graaf - Beijaard gespecialiseerd in Schroth therapie
Bibliografie
- Aristegui, G. &. (2018). De diagnose is Scoliose. San Sebastian: Garaiko Produkzio Korporatiboa, S.L.
- Negrini et al. (2018). 2016 SOSORT guidelines: orthopaedic and rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth. Scoliosis and Spinal Disorders, 48.
- Kerstholt, J. (2020 ). Scoliose behandelingen. Opgehaald van https://www.scoliosebehandeling.com
- Veenstra, E. (2022). Vereniging van Scoliosepatienten. Opgehaald van scoliose.nl: https://scoliose.nl/uit-wervelingen/schroth-therapie-een-scoliose-specifieke-
behandeling-voor-scoliosepatienten/
Aanbieders
Gerbranda de Graaf-Beijaard
Fysiotherapeut (praktijkeigenaar)
- MSc Kinderfysiotherapeut
- ISST Schroth therapeut bij Scoliose
- Specialist in houdingsproblemen bij kinderen, schrijfproblemen, sportblessures, motorische achterstand, kinderen met overgewicht