Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Duizeligheid

Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn bekend met een vorm van duizeligheid en zelfs 1 op de 4 mensen krijgt in  zijn leven te maken met een vorm van duizeligheid. 

Wat ervaar je?
  • Een gevoel van draaierigheid of zweverigheid,
  • het voel alsof de wereld om je heen draait of je zelf tolt,
  • het gevoel dat je valt,
  • evenwichtsproblemen of een wankel gevoel bij het lopen
  • angt, transpireren, misselijkheid en braken

Duizeligheid kan meerdere oorzaken hebben:
  • duizeligheid als gevolg van wisselingen in bloeddruk
  • problemen in het gehoororgaan
  • neurologische problemen
  • duizeligheid vanuit de nek.


Bij duizeligheid wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Draaiduizeligheid (vertigo): Bij draaiduizeligheid heeft de patiënt het idee dat objecten om hem/haar heen bewegen of dat hij/zij zelf beweegt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). BPPD kent kortdurende aanvallen van draaiduizeligheid, direct na verandering van de stand van het hoofd. Andere aandoeningen waarbij draaiduizeligheid voorkomen zijn: neuritis vestibularis, ziekte van Meniere, verstibulaire migraine, medicatie en een beroerte. 
  • Presyncope: een licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen, veroorzaakt door bloeddruk, medicatie, hartklachten en psychische aandoeningen. 
  • Bewegingsonzekerheid (desequilibrium): disbalans, onbalans of onvastheid ter been. Bij staan en lopen zijn er klachten, bij zitten verdwijnen ze. De klachten worden meestal veroorzaakt door gewrichtsaandoeningen, spierzwakte of andere aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat en worden oa gezien bij nekklachten, WAD (whiplash) en hersenschudding of trauma aan het hoofd.


Behandeling

  • BPPD: Bij de behandeling van BPPD worden oorkristallen door een reeks bewegingen herpositioneeert. Deze manoeuvre kan soms een aantal malen herhaald worden voor het juiste resultaat. Samen met deze therapie krijgt je een aantal thuisoefeningen en leefregels mee.
  • Vestibulaire revalidatie: Vestibulaire revalidatie is als een soort training voor je evenwichtssysteem. Het helpt mensen die problemen hebben met duizeligheid of evenwichtsstoornissen. Door specifieke oefeningen en bewegingen te doen, leert het lichaam beter omgaan met deze problemen en verbetert het gevoel van balans. Deze therapie wordt vaak toegepast bij uitval van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis), bij trauma aan het hoofd of bij evenwichtsstoornissen zonder duidelijke oorzaak. 
  • Cervicale duizeligheid (bewegingsonzekerheid) Therapie voor cervicogene duizeligheid richt zich op het behandelen van duizeligheid die wordt veroorzaakt door problemen in de nek, zoals gewrichten of spieren. Fysiotherapie kan daarbij worden gebruikt om de nek te versterken, de houding te verbeteren en de bewegingsmogelijkheden te vergroten. Oefeningen en manuele therapie worden dan toegepast om de nekfunctie te verbeteren om zo nekklachten te verminderen en daarmee ook de duizeligheid.

Gelukkig is er een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van verschillende soorten duizeligheid. Dit netwerk heet Duizeligheidsnet en is een samenwerking met het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Er zijn verschillende mogelijkheden om duizeligheid te behandelen. Soms is de duizeligheid snel te verhelpen (bij bijvoorbeeld BPPD) en soms is het nodig om wat langere tijd therapie te volgen (vestibulaire revalidatie). Toch is er vaak meer aan duizeligheid te doen dan mensen vaak denken. Helaas kunnen niet alle vormen van duizeligheid door de fysiotherapeut behandeld worden, daarom moet vooraf een uitgebreide intake en onderzoek worden gedaan. Soms in samenwerking met de specialist (KNO-arts of neuroloog). 


Medicijnen helpen niet bij blijvende duizeligheid
Oefeningen helpen wel
Wil je vast zelf aan de slag? Check dan vertigotraining.nl


Bij Fysio Dokkum Damwoude zijn de orofaciaal én manueel therapeuten: Greetje Risselada en Hester van der Zee
(aangesloten bij het Apeldoorns Duizeligheidscentrum)