Kaak
Kaakklachten? Last van pijn, knappen of klemmen?
Pijn in de kaak, het gezicht of de kauwspieren komt vaker voor dan je denkt. Zo’n 1 op de 5 mensen heeft weleens te maken met kaakklachten, vaak zonder te weten waar het vandaan komt. Deze klachten – ook wel temporomandibulaire disfunctie (TMD) genoemd – kunnen het dagelijks leven flink verstoren.
Veelvoorkomende klachten:
-
Pijn bij kauwen, praten of gapen
-
Knappende of klemmende kaak
-
Moeite met openen van de mond
-
Hoofdpijn, nekpijn of oorsuizen
Oorzaken?
Stress, tandenknarsen, kaakklemmen of een trauma kunnen allemaal een rol spelen, waardoor de oorzaak vaak niet toe te wijzen is aan één ding. Vrouwen tussen de 20 en 40 jaar hebben het vaakst last, maar kaakklachten komen op elke leeftijd voor.
Door kaakklachten ervaren mensen problemen met dagelijkse activiteiten zoals eten, praten, lachen of zoenen. En bij langdurige klachten heeft dit ook een effect op de gemoedstoestand van mensen met kaakklachten, waardoor zij een verminderde kwaliteit van leven aangeven
Wat kun je doen?
Orofaciale fysiotherapie – ook wel kaakfysiotherapie genoemd – is dé specialistische aanpak voor klachten in het hoofd-halsgebied.
Behandeling van kaakklachten is in het beste geval multidisciplinair. Dat houdt in dat, afhankelijk van de aanwezige klachten, er een samenwerking is tussen de orofaciaal fysiotherapeut, tandarts(-gnatholoog), logopediste en eventueel psycholoog.
Door gerichte oefeningen, advies en bewustwording helpen we je om weer vrij te kunnen praten, lachen, eten en slapen.
Bij Fysio Dokkum-Damwoude staan orofaciaal therapeuten Greetje Risselada en Hester van der Zee voor je klaar.
Zij werken indien nodig samen met tandarts, logopedist of psycholoog, voor een complete behandeling op maat.
Bekken Multiple Sclerose (MS) Borstontsteking (Mastitis) COPD Diabetes Duizeligheid Elleboog Enkel/voet Etalagebenen Heup Hoofdpijn Hooikoorts tape Houdingsproblemen bij kinderen Kaak Kinderen met overgewicht Knie Nek Pols en hand Reuma en artrose Rug Schouder Schrijfproblemen bij kinderen Voorkeurshouding baby’s Parkinson Prostaatkanker Tinnitus