Voorkeur telefonisch contact tussen 08.00-12.00uur

Prostaatkanker

Bewegen bij Prostaatkanker


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen bij kanker niet alleen de kwaliteit van leven kan verbeteren, maar ook levensverlengend kan werken. Regelmatige lichaamsbeweging heeft positieve effecten op uw dagelijks functioneren, stemming en het omgaan met de behandeling van kanker. Bij prostaatkanker is hormoontherapie een veelvoorkomende behandeling, maar deze kan vervelende bijwerkingen hebben zoals spierkrachtverlies, toename van vet rondom de buikorganen, botontkalking en vermoeidheid. Spierkrachtverlies kan onder andere leiden tot een slechtere balans, waardoor het risico op vallen groter wordt.

Beweging kan helpen om fit te blijven en de negatieve gevolgen van de behandeling tegen te gaan. Zowel conditie- als krachttraining spelen hierin een belangrijke rol. Door regelmatig te bewegen kunt u vermoeidheid verminderen en uw algehele welzijn verbeteren.

Advies voor beweging bij prostaatkanker:

    •    Conditie verbeteren: Om uw conditie op peil te houden, wordt geadviseerd om minimaal drie keer per week 30 minuten aan duurtraining te doen. Denk hierbij aan stevig wandelen, fietsen, tuinieren of zwemmen.
    •    Spierkracht behouden of verbeteren: Het is raadzaam om minimaal twee keer per week 30 minuten aan krachttraining te doen, zoals traplopen, opdrukken, squatten of fitnessen.

Zelfs als er uitzaaiingen naar de botten zijn, is het doorgaans veilig om te blijven sporten. In dit geval is het wel belangrijk om advies te vragen aan uw fysiotherapeut over wat wel en niet verstandig is.

Wilt u meer informatie of advies over bewegen bij prostaatkanker? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut. Bij Fysio Dokkum-Damwoude kan Yvonne Stekelenburg u verder informeren en begeleiden.